Rumah Kena Lelong

Rumah nak kena Lelong atau sudah dilelong? Hendak ambil kembali? Apakah harus dilakukan?

Puncak Alam 2

Rumah anda hendak dilelong. Apa yang harus dilakukan ?

Keadaan ini adalah sebelum bank mengeluarkan notis lelongan rumah dan menetapkan tarikh rumah anda akan dilelong. Berikut adalah beberapa perkara yang anda boleh lakukan :

Bayar Selama mana tunggakan rumah

Bagi pinjaman perumahan yang tidak dijelaskan dalam tempoh 3 bulan. Proses saman akan dijalankan. Ini kerana hutang atau pinjaman ini dipanggil sebagai “non performing loan”(NPL). Oleh itu, adalah penting untuk anda memastikan bahawa tunggakan anda tidak melebihi tiga bulan supaya bank tidak mengambil tindakan undang-undang, dan membawa kes pinjaman anda ke mahkamah untuk mengeluarkan notis lelongan terhadap rumah anda.

Berbincang dengan pihak Bank

Usah berdiam atau melarikan diri apabila anda sudah menerima notis lelongan atau surat saman dari pihak bank. Anda masih boleh berbincang dengan pihak bank dengan pelbagai cara dan pilihan penyelesaian. Antaranya adalah membereskan keseluruhan hutang tunggakan atau menyelesaikan sebahagiannya kemudian melalui ansuran bulanan.  Kegagalan untuk dihubungi bukanlah alasan untuk pihak pihak bank memberhentikan proses lelongan rumah atau hartanah anda.

Dapatkan khidmat nasihat AKPK

Siapakah atau apakah AKPK ? Agensi Kaunseling dan Pengurusan Kredit, atau biasanya dikenali sebagai AKPK, ialah sebuah agensi yang ditubuhkan oleh Bank Negara Malaysia pada bulan April 2006 untuk membantu individu menguasai situasi kewangan mereka dan mencapai ketenangan minda hasil daripada penggunaan kredit secara bijak. Anda juga boleh mendapatkan pertolongan AKPK, di mana pihak AKPK akan berunding dengan pihak bank bagi pihak anda, untuk mengurangkan bayaran tungakkan atau ansuran bulanan rumah anda. Keputusan adalah bergantung kepada budi bicara pihak bank, namun pegawai AKPK yang dilantik untuk membantu anda akan sedaya upaya membantu untuk mendapatkan hasil perbincangan yang terbaik untuk anda.

Pengeluaran KWSP

Adakah anda tahu bahawasanya anda boleh mengeluarkan wang akaun kedua Kumpulan Wang Simpanan Pekerja bagi tujuan berkaitan dengan rumah seperti  :

  1. Membina rumah,
  2. Membeli rumah
  3. Mengurang/menyelesaikan baki pinjaman perumahan
  4. Ansuran Bulanan Pinjaman Perumahan

Menjual rumah anda

Dengan menjual rumah, anda dapat mengawal harga jualan daripada harga lelongan. Tambahan ini membantu anda untuk memngurangkan beban kewangan bulanan dan menstrukturkan kembali kewangan anda. Rekod kewangan anda juga lebih baik dan jangan risau, anda masih berpeluang untuk merancang dan membeli rumah lain di masa hadapan.

Artikel Berkaitan

Cara Beli Rumah Lelong

Ramai nak Beli Rumah Lelong Terus Dari Bank. Tapi Bagaimana kah Caranya? Perintah berkurung yang terpaksa dihadapi oleh semua telah menjadikan kita lebih selesa dengan kegiatan pembelian dalam talian. Ini [...]
Read more

Langkah Sebelum Masuk Lelongan

Updated 1 May 2024 Tentukan Matlamat Beli Rumah Lelong Ini adalah perkara yang paling asas dalam mana-mana pelaburan, kerana hartanah merupakan salah satu instrumen bagi ‘buy low sell high” atau [...]
Read more
Logo38 Edited May2024

Hubungi kami

  • Phone: +60 17 329 5268
  • E-Mail: admin@khairijamal.com

Hartanah Untuk Hari ini

Langgan untuk berita terbaharu berita lelong

social connects

© khairijamal 2015-2024. All rights reserved.
privacy policy | terms and conditions
Open chat
Salam.
Ada apa-apa lagi yang boleh kami bantu?