Cara Beli Rumah Lelong

image_pdfimage_print

Beli Rumah Lelong Terus Dari Bank. Bagaimana kah Caranya?

Perintah berkurung yang terpaksa dihadapi oleh semua telah menjadikan kita lebih selesa dengan kegiatan pembelian dalam talian. Ini termasuk kegiatan pembidaan rumah lelong secara dalam talian.

Ditambah pula dengan kadar faedah yang agak rendah serta kos bahan binaan dan pembinaan yang meningkat, ramai yang memilih pasaran rumah lelong di Malaysia.

Menurut pelelong Ng Chan Mau & Co Sdn Bhd, permintaan untuk rumah kediaman seperti pangsapuri, kondominium dan SOHO dalam lelongan bank telah mengalami peningkatan sewaktu musim pandemik yang lalu.

Terdapat “trend” turun naik untuk lelongan hartanah komersial seperti kilang dan gudang, dan bilangan yang tinggi untuk pejabat yang dilelong juga dapat diperhatikan.

Dalam lapan bulan pertama 2022, bilangan hartanah lelongan di Malaysia adalah 12% lebih tinggi daripada jumlah 20,285 lelongan pada keseluruhan tahun 2021, dan nilai ini tidak kembali ke tahap semasa sebelum pandemik.

Dalam tempoh lapan bulan tersebut, jumlah lelongan mencapai purata kira-kira 2,840 sebulan, berbanding purata 1,690 sebulan pada 2021. Ini adalah lonjakan sebanyak 68%, keuntungan terbesar dalam tempoh lima tahun, menurut data daripada LelongTips.com.my.

Dari 2017 hingga 2019, jumlah lelongan telah meningkat dari tahun ke tahun. 2019 merupakan tahun kemuncak, dengan purata 3,249 hartanah yang telah dilelong setiap bulan pada tahun tersebut. 

Meskipun begitu, tidak kurang juga ramai yang mempunyai persepsi bahawa hartanah lelong kurang bernilai berbanding rumah baharu atau hartanah sekunder, sebab itu rumah lelong dijual pada harga murah.

Oleh sebab itu, penting untuk anda mengetahui beberapa perkara berkaitan hartanah lelong sebelum anda buat keputusan untuk beli rumah lelong antaranya jenis lelongan, cara beli rumah lelong, kelebihan dan kekurangan hartanah lelong dan sebagainya.

 

Definisi Rumah Lelong

Apa itu rumah lelong?
 
Jawapan:
Hartanah atau rumah lelong adalah harta yang akan dijual oleh pihak bank melalui lelongan awam yang diadakan sama ada di Mahkamah, Pejabat Tanah atau di tempat lelongan awam (dewan atau hotel). Biasanya hartanah lelongan bank lebih murah 30%-50% dari harga pasaran. Harga rumah lelong kebiasaannya adalah jauh lebih murah dari harga pasaran. Ini bagi memastikan kos pembaikannya nanti apabila dijumlahkan dengan harga lelong masih tidak melebihi harga pasaran rumah tersebut
 
Kenapa rumah dilelong?
Jawapan:

Kebiasaannya tuan rumah (peminjam) gagal membayar balik pinjaman perumahan dan baki tunggakan kepada institusi peminjam wang. Maka, pihak dan institusi telah mengambil semula rumah tersebut dari pembelinya dan kemudiannya dijual semula di dalam pasaran lelong.

 

Apakah Jenis Lelongan yang ada?

2 jenis yang utama iaitu

  • Lelongan kehakiman (Judicial Auction) atau NON LACA
  • Lelongan Bukan Kehakiman (Non Judicial Auction atau LACA)

Lelongan Kehakiman atau NON LACA

Ayat mudahnya jenis hartanah yang sudah ada hak milik individu /individual title dan dicaj kepada bank

Jenis yang dikawal oleh Kanun Tanah Negara (NLC)

Apabila peminjam ingkar dalam pembayaran baliknya kepada bank, institusi tersebut akan membuat permohonan kepada mahkamah Tinggi (hakmilik pendaftaran tanah) atau Pentadbir Tanah (hakmilik Pejabat Tanah) untuk mendapatkan perintah menjual harta tersebut melalui lelongan awam.

Sekiranya tiada pembeli atau pembida yang menawarkan harga, maka akan dilelong sekali lagi dalam tempoh 6 bulan

Lelongan Bukan Kehakiman atau LACA

Lelongan ini terpakai kepada harta yang tiada hakmilik individu dikeluarkan atau masih lagi dalam MASTER TITLE.

Lelongan ini dilakukan untuk rumah jenis pangsa, pangsapuri atau kondominium.

Oleh kerana unit hartanah tersebut masih tiada hakmilik strata/individu, maka tiada caj yang boleh dibuat di bawah Kanun Tanah Negara. 

Sekiranya pembeli/peminjam ingkar dalam pembayaran baliknya, bank berhak untuk menjual harta tersebut melalui pasaran lelong tanpa memohon arahan mahkamah.

Sekiranya tiada pembeli atau pembida yang menawarkan harga, maka akan dilelong sekali lagi dalam tempoh 1 bulan saja.

laca vs nonlaca

Rajah berikut adalah ringkasan bagi membezakan antara LACA dan NON LACA

Bagi rujukan penuh artikel dan sambungan sila baca Langkah sebelum lelongan

Selamat membaca.